גיקים, פודקאסט 22 - ברוכה הבאה לשיח הפמיניסטי
מנחים: רן יניב הרטשטיין, אורן הוברמן, רוני שני, ליאור באקאלו, אפרת אסקירה, אילנה תמיר
פודקאסט מספר 22, הוקלט ב-11 במרץ, 2007. כ-53 דקות. נושאים: התקפה על אתר במה חדשה; ארז פילוסוף "מיצה את co.il"; איכות בוויקיפדיה; Dell שוקלת מחדש מכירת מחשבים עם לינוקס; פמיניזם בכתיבה טכנית ובלשון בכלל; ועוד.
00:52 במה חדשה על סף תהום. התקפה השמידה תכנים מחצי השנה האחרונה, ובועז רימר המייסד מעוניין למכור. נכון לעכשיו, יש רק הודעת שגיאה והפניה לצ'אט ב-IRC; היינו מקשרים לעמוד של אורֶן הוברמן בבמה, אבל האתר לא פועל; תמר לא מבינה למה לרימר לא היו גיבויים עדכניים יותר; איפה נטקינג, איפה IOL; מה יעשו היסטוריונים שיחקרו את עידן האימייל (יש מי שחושבים שהם דווקא יסתדרו מצוין)?
06:50 מיציתי. ארז פילוסוף, בציטוט של השנה, "מיצה את co.il", ויצא לחפש את מזלו בחו"ל. המתחרים חוגגים; איפה בדיוק יש סקרים בנרג'?; דרושים בחו"ל בהומלס. הייתי מקשר למודעה שאילנה דיברה עליה אבל אין בהומלס קישורים ישירים. חבורה של דפקטים; פינת הקומוניקט בואללה.
10:14 תארים בוויקיפדיה. וויקיפד שהתחזה לפרופסור ונחשף הביא לכך שוויקיפדים יחויבו מעתה להציג תעודות אקדמאיות בעמודיהם (אם הם רוצים להחשב כבעלי תארים). קצת מזכיר את אופן הטיפול בתחקירי בטיחות בצבא - נוהל קלוקל כלשהו נמשך יותר מדי זמן עד שמישהו נפצע או נהרג, מה שמוביל לתגובה חמורה בהרבה מהנחוץ; הספר קתוליציזם לטיפשים (באמת כותרת קצת מוזרה, מזכיר לי שבמהלך או מעט אחרי מלחמת לבנון השניה היתה בוויקיפדיה העברית "מתקפת איכות" על הערך לבנון).
16:14 בסוף כן. דל החליטה לשקול מחדש את דעותיה לגבי מכירת מחשבים עם לינוקס. אולי בגלל שמתחרתה הגדולה ביותר, HP, עומדת לעשות בדיוק את מה שהלקוחות של דל ביקשו?; בכל מקרה, יש מי שמאמינים שגם אנשי הקוד הפתוח לא עושים מספיק כדי לעודד את דל לעשות את הדבר הנכון.
21:16 מדריכות. האם מדריכים טכניים שממוענים במפורש לקוראות ולא רק לקוראים יכולים להשפיע על מעורבותן של נשים בעולם הטכנולוגיה?; שאלונות בישראבלוג.
ומשהו שעוד עשוי להפתח לסיפור בשבוע הבא.
להורדה ב-MP3: גיקים, פודקאסט 22 - ברוכה הבאה לשיח הפמיניסטי
24 תגובות לפוסט "גיקים, פודקאסט 22 - ברוכה הבאה לשיח הפמיניסטי"
מאת ריקרדו
תגובה #1
מרץ 12, 2007, בשעה 05:55
וואוו
that was something else
מאת טל
תגובה #2
מרץ 12, 2007, בשעה 09:02
יש גם חנויות שמוכרות רק מחשבים עם לינוקס..
http://system76.com/index.php
מאת ריקרדו
תגובה #3
מרץ 12, 2007, בשעה 09:33
מה עם מושג פקצה לזכרים ?
מאת רן יניב הרטשטיין
תגובה #4
מרץ 12, 2007, בשעה 10:06
ריקרדו, אתה יודע שאבוקדו זה לא עגבניה, נכון?
מאת ריקרדו
תגובה #5
מרץ 12, 2007, בשעה 12:35
חחחחח :) יפה לך לחפור ולחפש עגבניות ברשת
כן יודע - אבל היה לי עגבניה בראש באותו יום
מאת מיטל
תגובה #6
מרץ 12, 2007, בשעה 16:37
אני מסכימה שמדריכים למחשבים נגיד צריך לכתוב לפעמים בלשון נקבה. זה לדעתי מעודד נשים להשתמש יותר במחשבים. נגיד לפני כמה דקות הייתי בפורום של ווטסאפ(whatsup.co.il)והיו שם 2 הצעות עבודה בלשון זכר. כאילו מה? נשים לא יודעות לתכנת? לנשים לא יכול להיות ידע בקרנל ובתקשורת? אולי אם היו יותר מדריכים בלשון נקבה אז כל העסק ישתנה.
וכן, מדריכים בזכר גורמים גם לי להרגיש זרה וכאילו המדריך הזה לא נכתב בשבילי ושבכלל כל הקטע של להבין מחשבים אבוד בשבילי כי אני בת.
אולי הפתרון הוא לכתוב חצי מהמדריכים בזכר וחצי בנקבה? :P
שמתם לב שהנשים בפודקאסט הבינו את הבעייה והגברים לא? מוזר… ;)
לגבי המחשבים שדל רצו למכור עם לינוקס-לדעתי דל וחברות אחרות לא מוכרות מחשבים עם לינוקס כי הם לא יודעים להתקין את זה. אבל זה סתם ניחוש פרוע.
מאת ירדן
תגובה #7
מרץ 12, 2007, בשעה 21:29
היה מהנה כתמיד, אבל, נראה לי שכנושא שלא קשור לטופיק של הפודקאסט, משכתם את הנושא האחרון יותר מידי זמן.
יכול להיות שבועז סגר את האתר בכוונה כדי להתעשר? למכור אותו ב9 מיליון דולר זה מוגזם
מאת אילנה תמיר
תגובה #8
מרץ 13, 2007, בשעה 16:37
ירדן - לא, הוא לא עשה זאת בכוונה. בדוק.
מאת אהוד
תגובה #9
מרץ 13, 2007, בשעה 18:09
אאל"ט, בשביל שהפניה באמת תהיה בלשון נקבה צריך להיות "כך תשגנה", ולא "כך תשיגו" במשנה.
סורי על הניטפוק והקטנוניות, אבל זה בדיוק משתלב עם הדיון ומראה שיש טעויות או צורות הגיה שפשוט השתרשו בשפה והורגלנו אליהן.
האם לאחת מנשות הפודקאסט מפריע פחות לקרוא "תשיגו" במקום "תשגנה", מאשר לקרוא "בחר" במקום "בחרי"?
מאת MrM
תגובה #10
מרץ 13, 2007, בשעה 18:54
בקשר לדיון בעניין זכר נקבה-
פניה בלשון נקבה כאשר פונים ללאדם אנונימי או לקבוצה שיש בה זכר אחד או יותר אינה נכונה מבחינה לשונית (בכל השפות השמיות לא רק בעברית, שאלתי שני בלשנים [במשפחה שלי, לא הלכתי לאקדמיה] ומורה ללשון, היה לי פעם את הויכוח הזה עם ילדה אחת בכיתה שלי שאימצה את המנהג הזה.).
אני אישית חושב שזה טרנד מעט טפשי, ושצריך להתעסק בחקיקה ובחינוך על מנת להביא את הנשים למקום שווה בחברה, אבל הנסיון הזה לא מקדם אף אחד ומשריש שגיאה לשונית בשפה.
ועוד דבר- הבחירה לשלב את זה דווקא ב"המומחה" העלתה במוחי את הבדיחה המתבקשת: המקום מתאים, כי נשים לא יודעות לטפל במחשב שלהן בעצמן ;)
(די! איה! הפסקנה! זה כואב כשאתן זורקות עלי חזיות! הצילוווווווווווווווווווווווו!!!!!!. דוגמא לפניה נכונה בלשון נקבה: כאשר כל הקבוצה אליה פונים מורכבת אך ורק מנשים.)
מאת רן יניב הרטשטיין
תגובה #11
מרץ 13, 2007, בשעה 19:35
מר"מ, אהוד - תודה על השיעור בדקדוק.
אף אחד לא קובע את החוקים של הלשון בה אנחנו מדברים - אפילו אם הם בלשנים ואפילו אם הם באקדמיה. בהקשר הזה, "שגיאה לשונית" או "צריך להיות" אינם רלבנטיים.
ולגבי תשגנה - אני מניח שהשימוש הבלעדי בלשון זכר ברבים הפך מושרש בגלל הצליל המוזר של לשון נקבה. אני לא יכול לחשוב על מגמה מבורכת יותר מזו.
מאת MrM
תגובה #12
מרץ 13, 2007, בשעה 19:51
המקור של זה הוא לא בעברית אלא (כנראה) בפרוטו שמית, משום שכל השפות השמיות, כולל אלה העתיקות שנכחדו, הפניה היא כזו.
אני מניח שמקור העניין הוא בכך שבתרבות שבה זה צמח נשים היו במעמד נחות מגברים, כפי שלצערי עדיין לא הצלחנו לתקן.
וגם הצליל של לשון נקבה נשמע לנו מוזר מפני שאנחנו כמעט לא משתמשים בו, ולא להיפך :)
ודווקא את החוקים כן קובעת האקדמיה, פשוט לך נתונה הרשות להפר אותם ^_^
מאת רן יניב הרטשטיין
תגובה #13
מרץ 13, 2007, בשעה 20:25
תודה גם על הרשות.
מאת ailaG
תגובה #14
מרץ 13, 2007, בשעה 22:07
בקשר למדריכים: משהו שיש לשים עליו דגש זה גם התגובה של הגברים - במיוחד אלו שבלי ראש פתוח מספיק. יש הרבה יותר כאלו בעולם המחשבים ממה שתחשבו (וחלקנו ביניהם!) - כי לא רואים את זה עד שמפגישים אותם עם בת חנונה כמוהם. או-אז הם מתחילים להתגונן, להתנשא (הם יתקנו בנות הרבה יותר, למשל) או בד"כ פשוט לא לתפוס שהיא חנונה כמוהם.
הרבה פעמים אני מקבלת את הרושם כאילו ברגע שאני יודעת מה זה "לינוקס" אז אני בסדר, אבל בן גיק צריך לדעת הרבה יותר בשביל להיות בסדר.
שוב, זה שוביניזם שהוא לא בכוונה רעה ב-כלל, ואלו שמפעילים אותו בטוחים שהם פמיניסטים טובים. אז לא צריך להוכיח אותם אלא לשנות את הסביבה שלהם כדי שהם ישתנו לפמיניסטים אמיתיים. ולדעתי יש כאן הרבה שנעוץ בשפה, כי היא דבר מאוד בסיסי ביום יום שלנו.
אז מה לשון זכר עושה לכאלה אנשים? אם תגידו תמיד "תוכניתן" ולא "תוכניתנית", כשתשאלו את אותם אנשים מי האחראים על כתיבת קוד, הם ידמיינו גבר בראש.
מכיוון שהעולם שלנו עדיין מבדיל בין גברים ונשים בכל מקום (כמו שמבדיל בין שחורים ולבנים גם כשיש שוויון הזדמנויות ויחס) אותם אנשים לא יחשבו אוטומטית שאני, למשל, יכולה להיות תוכניתנית. אם הם יפגשו אשה וגבר ויצטרכו להמר מי מהם מתכנת - הם יבחרו בגבר. וככה יש לנו מעגל קסמים.
לפני כמה זמן נתקלתי בבלוגר גיק מחו"ל שכתב די נחמד דוקא, הוא כתב על שרת שהיה לו בבית ומישהו ניתק אותו בשביל להטעין סלולרי. באמצע הוא תקע את המשפט "כמובן שזו היתה אישה!"
כשאמרתי לו שזה שוביניזם הוא לא ידע מאיפה זה נפל עליו - הוא? הוא לא שוביניסט בכלל. הוא בכלל דיבר על מה שנדמה לו, על סטטיסטיקה, הוא — הוא חושב על אנשים שמבינים במחשבים ועולה לו בראש תמונת גבר, חושב על אנשים שלא ועולה לו בראש תמונת אישה.
אמנם במקרה שלו זה היה באנגלית ושם אין הבדל ברוב המילים בין פניה לבנים ולבנות, אבל זה רק מוכיח עד כמה אנחנו בעצם שוביניסטים ולא שמים לב לזה, אז צריך לעבוד על הניואנסים, על הדברים הקטנים שמבדילים בין גברים ונשים, כדי לשנות אותנו.
כי אם נהיה פמיניסטים שעולים על בריקדות אותם גיקים שוביניסטים-ללא-ידיעתם יגידו "אה, הם מדברים למישהו אחר!"
ודוגמה: אם כל אנשי העסקים שתראו בטלויזיה לבנים, אבל אתם יודעים שאין הבדל בין לבנים ושחורים .. עדיין אדם שחור עם חליפה ועניבה? לא נראה מקצועי.. למרות שאתם לא גזעניים בכלל. זה סתם לא מסתדר בראש שהאיש השחור הזה יהיה עם חליפה ועניבה. וגם האיש ההוא. וגם זה שם.
אם יהיה יחס נורמלי בטלויזיה בין לבנים לשחורים בעסקים, פחות תתייחסו לצבע מלכתחילה.
האמת שאפשר לקצר את זה בהרבה:
כל עוד מאמר בלשון נקבה נראה מוזר למישהו, זה סימן שצריך להמשיך לפרסם גם בלשון נקבה.
אגב, חוץ מלפרסם בלשון זכר ופעם נקבה, עקרונית אפשר לבנות הטיות חדשות יוניסקסיות כמו שבאנגלית בנו אלטרנטיבות ל his, her כמו ve/vis. אבל זה לא יקרה.
אפשר גם להתחיל לפנות לבנות בלשון זכר ולהעלים את ההטיה לנקבה מהשפה. אז לשון זכר תהיה יוניסקס. אבל זה לא יקרה.
וגם אני מרגישה קצת בחוץ כשמדברים בלשון זכר. (הרבה פחות כשזה לשון רבים) מה שהבנים (שכחתי מי מהם) פספסו בתוכנית זה שאנחנו יודעות שהכוונה גם אלינו - יודעות בראש. אבל אם אתם אומרים משפט, ההרגשה "האם התכוונו אלינו? האם אני מרגיש/ה בפנים או בחוץ?" באה רגע לפני שהראש מתחיל באמת לעבד את המילים. לפחות לדעתי. אז זה כמו שאדם עם פרצוף נפול יגיד לכם שהוא מאושר.. אתם מאמינים לו בראש שהוא מאושר, אבל אתם מושפעים מההבעה שלו עוד לפני שהראש חשב אם להאמין.
טוב די, אני מציפה.
מאת ailaG
תגובה #15
מרץ 13, 2007, בשעה 22:07
פאק כתבתי יותר מדי!
מאת אהוד
תגובה #16
מרץ 13, 2007, בשעה 23:55
רן, אם המגמה של השימוש בלשון זכר ברבים מבורכת, אז גם השימוש בלשון זכר ביחיד צריכה להיות מבורכת, לא? :)
כלומר, אם בחרתם (או בחרתן) להשתמש במודע בלשון נקבה, למרות שזה עשוי להראות מוזר, למה לא לעשות את זה עד הסוף שייראה ממש מוזר כולל מילים שנעלמו מן העולם כמו "תצגנה"?.
(אגב, עכשיו אני רואה שזה בכלל תצגנה ולא תשגנה)
מאת אהוד
תגובה #17
מרץ 13, 2007, בשעה 23:59
אגב, יש נוספת (אם כי פחות אהובה עלי מבחינת סגנון) לפתור את בעית זכר\נקבה: במקום להשתמש בציווי ("בחר\י בתפריט"), אפשר להשתמש ב"יש לבחור בתפריט".
מאת MrM
תגובה #18
מרץ 14, 2007, בשעה 01:09
אני דווקא חושב שפניית יוניסקס הכי טובה היא בגוף ראשון רבים: נבחר בתפריט, נוריד את התוכנה, נעשה שלוש סלטות, נמחק את החלונות ונתקין כולנו לינוקס (אחחחח, איך עולה בידינו לדחוף לינוקס לכל דבר!)
ורן, על הרשות אל תודי לי, תודי לדמוקרטיה.
מאת רן יניב הרטשטיין
תגובה #19
מרץ 14, 2007, בשעה 03:15
המגמה היא שהצורה שהיתה באופן מסורתי לשון זכר ברבים הופכת בלתי מסומנת. היא מבורכת מכיוון שכל כינוי הגוף צריכים להיות בלתי מסומנים.
לא עשינו לך או למר"מ דווקא רק כדי להראות מוזרים.
בתרגום של וורדפרס השתמשתי בשיטת ה"יש לעשות", ובמקרים אחרים בשמות פעולה - כמו "להגיב" במקום "הגב", "לפרסם" או "פרסום" במקום "פרסם", וכו'.
מאת MrM
תגובה #20
מרץ 14, 2007, בשעה 12:49
אני מבין את הרציונל מאחורי העניין ואני לא חושב שאתה או מישהו אחר רוצה לעשות "דווקא", זה פשוט נראה לי אדיוטי.
ואגב, בהערה כאן מתחת לשדה התגובה ("זהירות! אם תשלחו את התגובה בזמן שאתם מקשיבים לפודקאסט דרך האתר, הנגינה תיפסק. חכו לסוף הפרק או רשמו בפניכם את הזמן בו הפסקתם, כדי שתוכלו להמשיך מאותו מקום.") את פונה למגיבות בלשון זכר :)
מאת רן יניב הרטשטיין
תגובה #21
מרץ 14, 2007, בשעה 13:36
נו, מעכשיו אני לא יכול לכתוב יותר שום דבר בלי תגובות קטנוניות כאלה?
נסה לחשוב על התמונה הכוללת - לדוגמה, העובדה שהתעסקת כל כל הרבה בסוגיה הזאת מאז ששמעת את הפודקאסא אומרת שהמטרה, פחות או יותר, הושגה.
מאת MrM
תגובה #22
מרץ 14, 2007, בשעה 14:03
אני פשוט אוהב להיות קטנוני, אתה מוזמן לראות בבלוג שלי שהקטגוריה הענפה ביותר היא "אני נטפל לקטנות".
אני דווקא חשבתי לתומי שהסוגיה היא שילוב של נשים בחברה ולא שעפר מוסטיגמן יגיב על היוזמה שלך בנענע. השאלה האמיתית היא: האם שינוי של השפה באמת משפר את מעמדן של הנשים? ואני חושב שלא.
מאת עידן סמית
תגובה #23
מרץ 17, 2007, בשעה 21:44
היי יש לכם אחלה פודקאסט וגם כן מעניין!
יש לי שאלה? ה"כפתור/נגן" של הפודקאסט שלכם מאיפה לקחתם?
אני רוצה להשתמש ב"כפתור" כזה לבלוג שלי כדי להשמיע מיקסטייפ של חברים באיזה פוסט. אני אשמח אם תחזרו אליי עם תשובה, תודה. =]
מאת ספלינטור
תגובה #24
מרץ 18, 2007, בשעה 08:49
גם ,תנאי השירות של בלוגלי מנוסחים כפניה לנקבה.
אני מוצא את זה מגניב.